Šiauliai per pirmą kruviną sovietų viešnagę

Pagal Sovietų Sąjungos vadovybės planus Šiauliai turėjo būti vienas iš svarbiausių strateginių taškų, kuriame būtų dislokuoti sovietinės kariuomenės daliniai šalyje. Sovietų 11-oji armija dislokavosi Joniškio, Linkuvos, Kuršėnų ir Šiaulių regionuose, o Šiaulius pavertė grupuotės štabu. Keliantis sovietinės kariuomenės daliniams į Lietuvą, o vėliau ir į Šiaulius, šiauliečius dar visai neseniai, prieš mėnesį, užvaldžiusi euforija dėl sovietų išvaduoto iš lenkų okupacijos ir perduoto Lietuvai Vilniaus, po truputį blėso. Vienintelė žydų bendruomenė, kurios gretose tradiciškai dar nuo XIX a. antrosios pusės buvo daug kairiosios minties ir komunistinės ideologijos atstovų, šalininkų ir Komunistų partijos ir komjaunimo rėmėjų, sutiko atvykstančią armiją entuziastingai. Kiti miestiečiai pajuto artėjančią nelaimę.
Raudonosios armijos atnešta katastrofa prasidėjo jau nuo pirmų okupacijos dienų. Nors iš pirmo žvilgsnio viskas lyg ir ėjo įprasta vaga, nes dauguma miesto institucijų pradžioje buvo paliktos veikti ir beveik nereformuojamos, tačiau prasidėjo įstatymais pagrįsta prievarta. Sovietų suformuota statytinė miesto valdžia ėmė leisti įstatyminius potvarkius ir nutarimus, kuriuose buvo numatyta, kad Šiaulių miesto ir apylinkių gyventojai privalo dirbti įvairius darbus: tiesti kelius, statyti tiltus, karinius objektus, Raudonosios armijos reikmėms vežti malkas iš miškų ir pan. Keturi tūkstančiai lietuvių kariuomenės karių buvo verčiami statyti Gruzdžių oro uostą. Ūkininkai privalėjo transportuoti statybines medžiagas – akmenis, žvyrą, smėlį, miško produkciją. Greta to prisidėjo privalomasis Raudonosios armijos dalinių aprūpinimas maistu, už kurį būdavo atsiskaitoma kur kas mažesne nei rinkos kaina. Mieste armijos kariai savo reikmėms užėminėjo butus, namus, kai kur ištisus kvartalus. Taip pat vietiniai gyventojai ir organizacijos privalėjo atiduoti okupantams ginklus. Ginklų nešiotis ne tarnybos metu nebegalėjo net vietinės milicijos pareigūnai.
Okupantų organizuojamas visuotinis nacionalizavimo bumas Šiauliuose nepraleido nė vieno, masiškai nacionalizuoti privatūs butai, visi didesni gyvenamieji namai, autobusai ir sunkvežimiai, viešbučiai (tarp kurių pagrindinis „Berlyno“ viešbutis), prekybos įmonės.

Komunistų ir jiems prijaučiančių eitynės

Komunistų ir jiems prijaučiančių eitynės

31
Sau
2018

Facebook

Palikti atsiliepimą

Jūsų el.paštas nebus publikuojamas
*